HTML

Zaftos

Nincs megjeleníthető elem

Ajánló

Friss topikok

Címkék

államfő (1) állás (2) állatkínzás (1) állatmentés (1) applikáció (1) árvíz (2) átverés (2) baleset (18) bank (2) belügyminiszter (2) bevásárlóközpont (3) biztosítás (3) bkk (3) BKK (1) BKV (2) bkv (1) Blikk (1) budapest (9) bűncselekmény (3) bűnözés (2) busz (1) cenzúra (1) corvin (1) csokoládé (1) csőtörés (1) Dunakanyar (1) edigital (1) életmentés (1) elkúrtuk (1) emese (1) erste (1) facebook (1) fényképezés (1) fesztivál (1) Fidesz (1) fidesz (3) film (3) főpolgármester (1) fórum (1) fotó (1) fotózás (2) generali (1) google (2) gps (1) gyilkosság (1) gyújtogatás (1) havariapress (1) helikopter (1) helyesírás (4) híd (1) hídfoglalás (1) hídmászás (1) hídmászó (1) hirdetés (4) hitel (1) hóhelyzet (1) honlap (1) honvédség (1) index (1) ingatlan (1) internet (3) kábbellopás (1) kampány (1) karácsony (1) karambol (2) károkozás (1) katasztrófavédelem (8) kéklámpa (3) kerékpár (1) kgfb (1) kiállítás (1) kika (1) kismama (1) köki (1) koldus (1) kommunikáció (1) kormány (3) közlekedés (7) közszolgálat (2) KRESZ (1) kresz (1) kutya (1) lakás (1) lakásvásárlás (1) lamborghini (4) lánclevél (1) marketing (4) mdf (1) média (31) médiatörvény (4) mentőautó (1) mentőbaleset (1) mentőszolgálat (2) metró (2) miniszter (1) miniszterelnök (3) mobiltelefon (2) motorcsónak (1) MTI (3) mti (1) nav (1) nca (1) netbank (1) nokia (1) nyugdíj (3) okostelefon (1) ombudsman (2) országgyűlés (2) OTP (1) otp (1) parkolás (6) parlament (1) pénz (1) pénzszállítók (1) pénzügyek (1) polgárőrség (2) politika (11) Pomáz (1) porsche (4) posta (1) PTK (2) ptk (2) reklám (4) rendezvény (1) rendőrség (16) repülőtér (1) rtl (1) sajtólista (1) SMS (1) sms (1) spam (2) sportkocsi (2) száguldás (2) szakszervezet (1) szemét (1) szén-monoxid (1) szerződés (1) színész (1) sziréna (1) szobor (1) szolgáltatás (1) táblagép (1) tablet (1) taxi (2) tek (1) Telenor (1) televízió (2) tesco (2) Tesco (2) titkosszolgálat (1) tömegközlekedés (2) tüntetés (3) tűzcsap (1) tűzoltóautó (1) tűzoltóság (17) tűzveszély (1) tűzvonalban (1) tv2 (1) ügyfélkapu (1) ügyfélszolgálat (1) ügyvéd (1) útdíj (1) útépítés (1) utv (1) üzemanyag (1) választások (2) vásárlás (4) videó (1) villamos (1) vízi (1) zavargás (2) zene (1) zmne (1)

Mire figyeljünk lakáseladáskor?

2010.11.07. 09:16 Tűzgolyó

Nem csupán lakás venni kockázatos, elnézve a sorba csődbe menő beruházásokat, de lakást eladni is. Egy tanulságos, valós történetet osztok meg, a cégek, személyek kezdőbetűit, monogramjait használva, hogy másokat ne tudjanak átverni az ügyeskedésre játszó vállalkozók.

Budapesten, egy belvárosi lakás eladása történt 2008-ban. Egy jó nevű ingatlaniroda, az A. nevű két hónap alatt hozott is vevőt rá megfelelő áron. Az adás-vételi szerződés Dr. R. S. ügyvédi irodájánál megköttetett a G. I. Kft.-vel (lakás vásárlásával, felújításával, majd eladásával foglalkoznak), a cég K. J. Sz. (a Lakáskultúra újságban szakértőként is szerepelt már) képviselője által. A 3,5 millió forint foglaló kifizetése rendben meg is történt, de az első részlet, amit hitelből akart fedezni a vásárló, nem jött.

Mivel ez a nagy bankválság kirobbanásának idejére esett, a bankok nehezen akartak hitelt adni. Az eladó jóhiszeműen a fizetési határidőt kitolta, hiszen volt még ideje, mert a pénzt egy újépítésű lakás vásárlásába akarta befektetni, az ottani fizetésre azonban még volt idő. A pénz azonban az újabb határidő ellenére sem érkezett, és az eladó többször is megszánva a vevőt nem tette el a foglalót, amit megtehetett volna, hanem adott újabb fizetési határidő engedményt, természetesen kamatra.

Eljött a pillanat, amikor az újépítésű lakást ki kellett volna fizetni, s a szerződésben többször is módosított határidő is elmúlt. Szerencsére napokon múlt, de pont megadta a hitelt a vásárlónak a bank, így a lakás ára ki lett fizetve. A felhalmozódott 1 millió forintos kötbért viszont a vásárló nem adta oda. A ravasz ügyvéd, a tapasztalatlan eladó páros hála az adás-vételi szerződés olyan helyzetet teremtett, hogy a vételár ki lett fizetve, tehát a lakás tulajdona a vásárlóé, de mivel a kötbér nem lett kifizetve, a kulcs nem lett átadva, tehát a lakásba nem mehet be. Ez azt eredményezte, hogy a vásárlónak lett egy lakása, aminél a közüzemi és egyéb költségeket még az előző tulaj kénytelen fizetni. Az eladók a hajukhoz kaptak, és újra leültek az ügyvédnél, és kötöttek egy adás-vételi módosítást, miszerint ennek ellenére átadják a lakást, a fennmaradó tartozásra pedig írtak egy tartozáselismerő nyilatkozatot. A vevő megígérte, hogy néhány hónapon belül fizet. Az eladó ismét (az ezredik be nem teljesült ígéret ellenére) jóhiszeműen várt, aztán bírósághoz fordult. A bíróság a fizetési meghagyást háromnegyed év elteltével sem intézte el. A vásárló meg közölte, hogy hiába a bírósági meghagyás, ha a cég bedől, úgyis a bank viszi a lakást, az eladó pedig egy forintot sem fogunk látni.

A vége természetesen az lesz, hogy a fizetési meghagyás jogerőre emelkedik, egy éves csúszással. Tehát a bíróság miatt az eladó egy év kamataitól el fog esni. Azt csak egy újabb fizetési meghagyás útján tudná behajtani, de az ügyvédi költségek miatt nem éri meg vele foglalkozni.

Összefoglalásul a tanulság: nagyon figyelni kell a szerződésre, és saját ügyvéddel kell átnézetni. Fontos momentum, hogy mi számít a teljes vételárba, pontosan milyen pénzügyi tranzakció után van a lakás átadása. És nem szabad hinni sosem a vásárlónak. Ha a foglaló után az első részletet nem fizette, el kell tenni a foglalót, és új vevő után nézni. Sokkal kisebb a kockázat.

Szólj hozzá!

Címkék: ingatlan ügyvéd szerződés lakás lakásvásárlás

A bejegyzés trackback címe:

https://tuzgolyo.blog.hu/api/trackback/id/tr212429867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása