HTML

Zaftos

Nincs megjeleníthető elem

Ajánló

Friss topikok

Címkék

államfő (1) állás (2) állatkínzás (1) állatmentés (1) applikáció (1) árvíz (2) átverés (2) baleset (18) bank (2) belügyminiszter (2) bevásárlóközpont (3) biztosítás (3) BKK (1) bkk (3) bkv (1) BKV (2) Blikk (1) budapest (9) bűncselekmény (3) bűnözés (2) busz (1) cenzúra (1) corvin (1) csokoládé (1) csőtörés (1) Dunakanyar (1) edigital (1) életmentés (1) elkúrtuk (1) emese (1) erste (1) facebook (1) fényképezés (1) fesztivál (1) Fidesz (1) fidesz (3) film (3) főpolgármester (1) fórum (1) fotó (1) fotózás (2) generali (1) google (2) gps (1) gyilkosság (1) gyújtogatás (1) havariapress (1) helikopter (1) helyesírás (4) híd (1) hídfoglalás (1) hídmászás (1) hídmászó (1) hirdetés (4) hitel (1) hóhelyzet (1) honlap (1) honvédség (1) index (1) ingatlan (1) internet (3) kábbellopás (1) kampány (1) karácsony (1) karambol (2) károkozás (1) katasztrófavédelem (8) kéklámpa (3) kerékpár (1) kgfb (1) kiállítás (1) kika (1) kismama (1) köki (1) koldus (1) kommunikáció (1) kormány (3) közlekedés (7) közszolgálat (2) kresz (1) KRESZ (1) kutya (1) lakás (1) lakásvásárlás (1) lamborghini (4) lánclevél (1) marketing (4) mdf (1) média (31) médiatörvény (4) mentőautó (1) mentőbaleset (1) mentőszolgálat (2) metró (2) miniszter (1) miniszterelnök (3) mobiltelefon (2) motorcsónak (1) mti (1) MTI (3) nav (1) nca (1) netbank (1) nokia (1) nyugdíj (3) okostelefon (1) ombudsman (2) országgyűlés (2) OTP (1) otp (1) parkolás (6) parlament (1) pénz (1) pénzszállítók (1) pénzügyek (1) polgárőrség (2) politika (11) Pomáz (1) porsche (4) posta (1) PTK (2) ptk (2) reklám (4) rendezvény (1) rendőrség (16) repülőtér (1) rtl (1) sajtólista (1) sms (1) SMS (1) spam (2) sportkocsi (2) száguldás (2) szakszervezet (1) szemét (1) szén-monoxid (1) szerződés (1) színész (1) sziréna (1) szobor (1) szolgáltatás (1) táblagép (1) tablet (1) taxi (2) tek (1) Telenor (1) televízió (2) tesco (2) Tesco (2) titkosszolgálat (1) tömegközlekedés (2) tüntetés (3) tűzcsap (1) tűzoltóautó (1) tűzoltóság (17) tűzveszély (1) tűzvonalban (1) tv2 (1) ügyfélkapu (1) ügyfélszolgálat (1) ügyvéd (1) útdíj (1) útépítés (1) utv (1) üzemanyag (1) választások (2) vásárlás (4) videó (1) villamos (1) vízi (1) zavargás (2) zene (1) zmne (1)

Halálra ítélve a Dunakanyarban

2012.03.04. 11:43 Tűzgolyó

Az alábbi érdekes, polgármestereknek címzett írásra bukkantam pomázi tűzoltóparancsnok tollából. Mielőtt felsőbb utasításra végleg eltűnne, szó szerint közlöm.

Tisztelt Polgármester Hölgyek és Urak!

2012. január 1-vel a tűzoltás és a műszaki mentés megszűnt önkormányzati kötelező közszolgáltatási feladatnak lenni, állami feladat lett. Ha visszatekintünk hazánk történelmére, tárgyilagosan megállapíthatjuk, hogy az tűzoltási feladat mindig a települések feladata volt, csakúgy, mint Európa szinte minden országban.

 Hazánkban kétszer volt politikai szándék a tűzoltás államosításra, először 1944. október 16-án Szálasi Ferenc programjában, ezt azonban nem tudta végrehajtani, mert már Kecskeméten voltak az oroszok. 1948-ban a kommunista diktatúra kezdetén a gazdaság mellett beállamosították a tűzoltóságokat is és állami feladatként oldotta meg az állam a lakosság tűzvédelmét a rendszerváltásig olyan minőségben, amilyenben megoldotta, többen emlékszünk még rá. A rendszerváltás egyik nagy döntése volt, hogy visszahelyezte a feladatot a település szintjére. (az más kérdés, hogy valóban önkormányzati lett-e, de nem erről szeretnék szólni.)

 Természetesen nem vitatva, hogy az állami rendszerben szervezett tűzvédelemnek is lehetnek pozitív elemei, de a rövid majd két hónapos működés eddigi tapasztalatairól szeretnék néhány információt megosztani Önökkel a Kistérség vonatkozásában:

 1.       Az köztudott Önök előtt is, hogy az előző kormányzati ciklus alatt a Szentendrei Tűzoltóságtól elvontak egy fél rajt. Most az államosítás után elvonásra került egy gépjárműfecskendő és egy bevetés irányító gépjármű. Szentendrén meghibásodott az egyetlen vonulni tudó  tűzoltó gépjárműfecskendő, így a Dunakanyar a múlt hét péntek délután teljesen védelem nélkül maradt. Az állami irányítás végső megoldásként a pomázi önkéntes tűzoltóságtól kért segítséget, így a saját vonulási területünk biztosítása mellett, átküldtünk egy gépjárművet  Szentendre és a Dunakanyar védelmére. Az állami gépjármű csak este 20 óra után érkezett meg Gödöllőről.

 2.       Az új műveletirányítási rendszerben minden egyes pomázi vonulási területre szóló riasztásra vonulni kell a szentendrei tűzoltóknak. Ez olyan mértékű elpocsékolása az adóforintoknak, hogy vérlázító. Ez üzemanyag pocsékolás és a gépjárművek fölösleges koptatása. Ezáltal semmivel sem lett jobb az állampolgár védelme, vagy biztonsága.   Viszont azáltal, hogy a Szentendrei Tűzoltóság működési területe nagyobb lett 120 km2-rel, valamint 37 ezer lakossal és évi 200-400 eseményre át kell vonulnia erre a hegyes-dombos területre azt eredményezi, hogy a Dunakanyar 200-400 esetben ismét teljesen védelem nélkül marad, hacsak nem tekintjük védelemnek Esztergom, vagy Budapest segítségnyújtását. Az elmúlt 16 évben a pomázi tűzoltóság önállóan, az őrseink bevonásával oldotta meg a tűzoltási feladatokat, évente 1-2 alkalommal emeltük a riasztási fokozatot nagyobb tűzeset , vagy különleges riasztás esetén. Közben a Kistérség  védve volt a Szentendrei Tűzoltóság által. Ha a Dunakanyarban volt tűzeset, és a szentendrei tűzoltók dolgoztak a területükön, a pomázi tűzoltók által volt védve a teljes kistérség. Ez január 1-vel megváltozott.  A pomázi vonulási területre a pomázi fecskendőkön kívül jön Szentendre, ezáltal a Dunakanyar védtelen lesz a káreset felszámolásáig, a pomázi vonulási területen az eseményeknél olyan mértékű tűzoltó többlet jelentkezik, amely fölösleges, pazarló.  Nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy borítékoljam, hogy a Dunakanyarban emberek fognak meghalni, házak fognak leégni, mert rosszul szervezett és rosszul felépített diszlokációt erőltet az állam egy rossz koncepció mentén.

 3.       A hírekben szinte nincs olyan nap, amikor nem számolnának be róla, hogy egy-két ember bent égett a házában. Január-február hónapban több tűzhalál történt az országban, mint korábban egy-egy év alatt. Mindez azért, mert elbizonytalanítottak egy jól működő rendszert.  

 4.       Arról is szólni szeretnék, hogy a tűzoltó, mint korunk utolsó hőse tiltott kifejezés lett a katasztrófavédelem rendszerében. A tűzoltóságokból reguláris rendvédelmi szervet alakítanak, a pv-vel történő összemosás, valamint a hatósági szerep túlhangsúlyozása azt eredményezi, hogy akinek leég a háza és a tűz feltételezhetően azért keletkezett, mert a tulajdonos szabálytalanságot követett el (közel tette a tüzelőt a kályhához, rosszul építette a kéményét, nem vizsgáltatta felül az elektromos hálózatát stb.) azt még meg is fogják bírságolni. Ilyen eljárások már indultak. Hamarosan megjelenik az oldalán fegyvert viselő tűzoltó (egyenruhába bújtatott személy) az út széleken, a cégeknél és gépkocsikat állít meg, hatósági ellenőrzéseket hajt végre és büntet és büntet. A katasztrófavédelem hivatásos állománya meghaladta a 13 ezer főt a létszáma tovább duzzad és feladatokat generál magának. Láthattuk az orosz műhold lezuhanásával való hisztériakeltést  a „rendkívüli” téli időjárás előrejelzésének túllihegését, vagy említhetném azokat a leveleket, amelyeket a napokban kaptak kézhez…

 5.       Ma pilisszántón  kigyulladt  egy faház. A pilisszántói őrsünk a jelzést követően a 15. percben már egy sugárral beavatkozott a Pilisszentkeresztről is érkező segítséggel, valamint a Pomázról vonuló 2 gépjárművel a tüzet eloltotta. A tűz oltására ennyi gépjármű elegendő volt.  Ami teljesen fölösleges pénzpocsékolás volt, az a budapesti további 4 db (!) gépjármű leriasztása és vonultatása. Ezzel szemben  kigyulladt egy ház a napokban Horányban és porig égett, mert az egy fecskendővel kivonuló szentendrei tűzoltók csak egy óra múlva kaptak segítséget Esztergomtól. A katasztrófavédelem vezetőinek a célja a helyi kötődésű tűzoltóságok ellehetetlenítése, főleg az önkéntes tűzoltóságok bedarálása, a későbbiek során államosítása. Hogy ez kinek jó, azt nem tudom, de hogy ki lesz a kárvallottja, azt tudom. A lakosság.     

Tisztelt Polgármester Hölgyek és Urak!

Tudom, nem önkormányzati a feladat, hanem állami, de egy-egy tűzhalál vagy egy élet munkájának megsemmisülése esetén Önöknek, helyi politikusoknak,  nekünk helyi tűzoltóknak kell naponta az emberek szemébe nézni az utcán, a boltban  és elmondani, hogy mi megtettünk mindent, de az átalakított rendszer a rossz.  Több, mint harminc éves tűzoltó múlttal a hátam mögött, tűzvédelmi mérnökként látom, hogy rossz irányba haladunk.  Talán még lehet korrigálni, de ez nem szakmai feladat, hanem politikai.

Köszönöm, hogy elolvasták!

Leidinger István
tűzoltóparancsnok
Pomázi Önkéntes Tűzoltóság

34 komment

Címkék: tűzoltóság Pomáz Dunakanyar

A bejegyzés trackback címe:

https://tuzgolyo.blog.hu/api/trackback/id/tr734287812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

agyameldobom42 2012.03.04. 14:55:46

Hehe, ilyet csak onkentes tuzolto irhat, mert a hivatasost kirugnak erte :-)

Ha tenyleg olyan szar lesz az orban-tuzoltosag, akkor az onkormanyzatok majd jobban odateszik magukat az onkentesek ala. A partallami tuzoltosag megmarad az olajfinomitokra meg mas igazi katasztrofakra, a fahazakat meg eloltogatjak a helyi onkentesek.

f10 2012.03.04. 15:08:10

Nekem is feltűnt már, hogy a kolontári vörösiszap katasztrófa óta a katasztrófavédelem óriási hatalomkoncentráción ment keresztül. Kíváncsi lennék melyik fideszes haver, családtag, stb... van ott pozícióban.

Happy trolling, asshole! 2012.03.04. 15:13:22

Szerintem meg az van, hogy
1) nem kéne játszani a gyufával;
2) mindenkinek a saját fecskendőjére kéne csomót kötni;
3) nem kéne ilyen hosszú, unalmas és politikai picsogással átitatott leveleket irogatni, hanem dolgozni kéne és kész!

OkoskaTo:rp 2012.03.04. 15:13:34

@agyameldobom42: 1. Ha esetleg valahol egy önkormányzat megengedhette magának, hogy jobb felszerelést biztosítson a tűzoltóknak, hát azt most államosították. Szerinted ezek után fognak egy fillért is áldozni? 2. Sok önkormányzat van vérig adósodva. Szerinted mondjuk Lézer Jani fog még tűzoltókra is költeni? 3. Az önkormányzatok szinte kivétel nélkül narancssárgák. Szerinted szembe fognak menni a Vezér óhajával? Viktátor felkapta a vizet, amikor a megítélt, és még mindig ki nem fizetett járandóságukért az utcára vonultak, azóta ácsolják a bitófákat.

fidesz = házmesterek pártja 2012.03.04. 15:33:52

@Happy trolling, asshole!: remélem, a te házad/lakásod porig ég, mert nem lesz elég tűzoltó! Aztán majd pofázhatsz "politikai picsogásról"

dr. Bubó 2012.03.04. 15:35:15

nem baj... ha egy tűzoltóautó lesz csak azt is tűzoltóságnak fogja hívni a fides... és szedni rá az adódat !

hihihi... debilek. tehetségtelen alkalmatlan egypárt...

dr. Bubó 2012.03.04. 15:38:39

nem baj a TEK majd eloltja... vagy elviszi az ilyen panaszkodókat...

egy maréknyi dollár 2012.03.04. 15:57:16

@al kotmány aláiro álamfö - alias másolo gépp: Megelőztél; én is hasonló jókat akartam kívánni a vidáman éneklő/mozgó csónakból horgászó seggfejnek.

tollas 2012.03.04. 16:17:57

Az a helyzet, hogy a Dunakanyarban a szentendrei városi tűzoltóság is kevés volt, ha jól értem, most az is vegetál.

Tűzvályó 2012.03.04. 16:48:03

@f10: Ebből a cikkből egyértelmű, hogy melyik haveré lett a katasztrófavédelem: index.hu/belfold/2010/10/14/ki_lett_az_allamositott_mal_kormanyzati_helytartoja/

kida 2012.03.04. 17:17:45

Kíváncsi vagyok a békási tűzoltóság mennyire alakítja a képet. Vagy az volt az említett pazarló négy autó Pestről a történetben?
Egyébként nagyon szomorú ami történik. Amikor a politika már ilyen területeken is beindít egy "lefelé mozgó spirált"/ördögi kört/önrontó tendenciákat - nevezzük ahogy akarjuk és ténylegesen az emberek biztonságát veszélyezteti, na akkor már igazi gáz van mert jelzi, hogy a vezetőség teljesen elveszti a realitásérzékét.

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2012.03.04. 17:56:02

A helyismeret az alapja minden mentésnek. A kocsmánál balra, a Józsiék kukoricásánál át a patakhídon- útmutatás ezerszer többet ér, mint a 47.570156,16.727958 Ezek a fene nagy irányítási központok csak eszik a pénzt, viszik az időt. Ausztriában a tűzoltók 95 százaléka önkéntes, a többi vegyiművek, repterek csapatai. Sőt további jó példa, hogy közös tűzoltó-mentő bázisokat alakítanak ki. Nálunk a régi polgárvédelem nyomul új ruhában és még megérhetjük, hogy csak 112 lesz, a 104, 105 betiltásra kerül.

Tűzvályó 2012.03.04. 18:04:27

@nomad: A 104,105,107 megszüntetése eldöntött dolog, és nem is olyan távoli jövő.

l ember 2012.03.04. 18:21:45

érteni vélem, mi a problémája a posztolónak a katasztrófavédelemmel, de elvi szinten nekem nem tűnik butaságnak, hogy egy szervezet legyen az, ami úgyis együtt szokott kivonulni és közösen dolgozik

Prussia 2012.03.04. 18:25:48

@l ember: Jah de erről szó sincs.
Ráadásul olyanok akarnak szervezni akik nem értenek hozzá.+ Víz fej.
+az az idióta B. eltárs.

Tűzvályó 2012.03.04. 19:07:34

@Prussia: És még büszkén hirdetik is, mekkora vízfejet hoznak létre április 1-jétől:
www.katasztrofavedelem.hu/images/szervezet/rendszeresitett_beosztasok.jpg

M_R 2012.03.04. 19:18:52

Magyarisztán egyre inkább hasonlít arra, ami Bacsó "A Tanú" filmjében megismerhetünk:)

Majd az lesz, hogy ha a 105-öt tárcsázod, az a budapesti katyvasztorta-védelemhez fut be (természetesen csak munkaidőben, amúgy üzenetrögzítő), ahol először is kiküldenek egy biciklis felderítőt, hogy tényleg tűz van-e, aztán ha igen, akkor elindul egy tűzoltóautó is...

lac666 2012.03.04. 20:15:16

Kis tüzeket behozni, nagy tüzeket 24 órával előre bejelenteni!

szita szita péntek 2012.03.04. 21:20:06

Korábban elgondolkoztam rajta, hogy melyik közszolgáltatással vagyok elégedett.
- Rendőrség? Szeretnék de nem megy. Sajnos nincs biztonság no.
- Igazságszolgáltatás? Lassú és esetleges.
- Egészségügy? Na jó most őszintén: ki elégedett vele?
- Közúthálózat? Kátyú, kátyú hátán.
- Teleknyilvántartás (földhivatal)? Ritkán van kapcsolatom vele, de határozottan NEM.
- Honvédelem? Hát erről szerencsére nincsenek tapasztalataim, de félek tőle, hogy ha lennének, akkor azok nem jók lennének.
- Tűzoltóság? - IGEN.

Semmi rosszat nem tudok mondani a tűzoltóság munkájáról még csak pletyka szinten sem jutott el hozzám semmi dehonesztáló. Lám megvan az k, hogy miért is szerethetem a hazám: jó a tűzoltósága!

Ehhez képest most olvasom ezt a cikket és úgy érzem kicsúszik a kezemből az utolsó szalmaszál...

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2012.03.04. 22:04:45

@l ember: "elvi szinten" - az nem megoldási kategória. Távoli irányításnál a helyszín azonosítása viszi el a legtöbb időt, utána még rugózni kell a megközelíthetőségen, valahogy a mentőket is el kell látni információval.
És amikor látszólag minden beindul a cél előtt még meg kell küzdeni egy illegális, ki nem táblázott útátvágással, aminek a kerülése újabb 3 kilométer, ha bele nem fordulnak mondjuk éjszaka - m.blog.hu/sz/szkaresz/image/2011/ateresz1.JPG

Gera 2012.03.04. 22:11:12

@szita szita péntek: A tűzoltókkal kapcsolatban természetesen osztom a véleményed, de én a földhivatallal elégedett vagyok, elég sok ügyem volt velük és szerintem drámai fejlődésen mentek át az utóbbi 10 évben. A másik, ami még jó ötlet volt, az az okmányirodai rendszer. Nem mondom, van még hova fejlődni, de nekem alapvetően velük is jók a tapasztalataim.

dr. Bubó 2012.03.04. 22:22:24

@szita szita péntek: egyetértek...

az összes intézmény és jogszabály használhatatlan...

a zálam becsuklott... ha gyosran nem lépünk akkor örök pusztulás vár a magyarságra...

a tehetségtelen alkalmatlan fides (+többi pártok) mafiát el kell zavarni ÖRÖKRE....

Poglonc 2012.03.04. 22:39:03

Lol. Marad a csatárlánc a kúttól... Ámbátor egy panelt oltani talán egy fokkal nehezebb, mint egy zsuptetőt... Ja, és kik is szokták kihozni a füstmérgezés vagy a tűzhalál elől a mozgásukban korlátozottakat? Már értem, hogy fognak fogyni a rokkantnyugdíjasok...

Csigafattyú 2012.03.04. 23:51:36

Még ha csak ez lenne a tűzoltóság egyetlen kínja-baja! Beszéljünk az elavult felszerelésről, az elavult szemléletről, kiképzésről is. Meg hogy némely tűzoltó több kárt okoz, mint amennyit elhárít, mert fogalma sincs, hogy mit csinál.

Lencsés lstván 2012.03.05. 00:07:01

Leidinger Istvánra rövidesen lecsap a NAV , mert nem kért számlát a túzcsaptól .

dr. Bubó 2012.03.05. 00:26:54

na jo akkor fordíccsuk komojra a szót....
BM rendelet (OTSZ = tűzvédelmi szabájzat)

2011 október 6-tól a logisztikai csarnokok (köznapi nevén: raktárak) építési kölcsége 10% ot ugrott.. a csarnokok felső felében nem lehet polcozni a csarnokok 2/3 légköbmétere üresen áll majd... ez a már működőkre (vö: visszamenőleges jogalkotás) is igaz...

azaz a világon megint elsők leszünk valamiben... FÜSTRAKTÁRAK épülnek... HUNGARIKUM...

picikisköcsög 2012.03.05. 06:27:42

@Happy trolling, asshole!:
nem vok tűzoltó, de:
1. van tűzoltó haverom
2.Szentendrén, 11-es mellett élek, hallom, naponta, hogy hogy vonulnak
3.égtem meg (1 fokú, de arcon), és tudom, milyen szar az
4. "a tűzoltó oda rohan, ahonnan mások elfutnak"
5. ennyi észosztás után Te is vállalnád a melójukat havi nettó 130-150ért, ugye?

Egyasokkozul (törölt) 2012.03.05. 09:42:14

Tegyétek a dolgotok emberek, ha nem megy, nem kell erőltetni.
Remélem akkor is épp máshol lesztek, mikor égnek a politikusok....akarom mondani a házaik.

szita szita péntek 2012.03.06. 16:10:45

@Gera: Az okmányiroda az nekem nem közszolgáltatás. Ott rendezheted azokat a dolgaidat, ami az államnak (és nem neked) fontos, hogy nyilvántartható légy. Az valami olyasmi, mint amikor a nyuszikának be kell jelentenie a lakcímét a vadásztársaságnál... Jó, nyilván sarkítok, de a lényeg remélem érthető.

l ember 2012.03.06. 23:42:08

@nomad: amiről te beszélsz, a decentralizáció hiánya, amiről én, az ágazati egységesítés.

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2012.03.07. 06:31:01

@l ember: ágazati egységesítés - ha lehetne bővebben. Itt centralizált dróton ugráltatás szisztéma látszik kialakulni. 20 évig foglalkoztam a témával aktívan. Az esetek 90 százalékában annak az egy- max két tűzoltó egységnek kell megoldani mindent, ami szembejön. Hasonlóan a vasúti siklásokhoz ahol az esetek döntő egy 6 fős csapat emeli vissza sínre a járműveket. A főtiszti - főharcállásponti szervezetnek semmi értelme. A nagy kockázatú helyeknek, reptér, vegyiművek stb. meg saját belső, profi csapata van.

l ember 2012.03.07. 21:43:49

@nomad: OK, örülök, hogy hozzáértőt lehet kérdezni. Akkor tehát a tűzoltókat hívják, ők reagálnak a leggyorsabban. Időben reagál -e a mentő, a rendőrség, a vegyvédelem, keresőkutyák, vízgázelektromosművek, erdészet, katonaság, azok, akik sok mázsa homokot, meszet, más szükséges de a tűzoltóknál nem alapfelszerelésnek számító anyagot, járművet, gépet, berendezést hoz. Ha nem, miért nem? Ha igen, lehet -e tovább javítani ezek szervezésén? Hogyan?
süti beállítások módosítása