HTML

Zaftos

Nincs megjeleníthető elem

Ajánló

Friss topikok

Címkék

államfő (1) állás (2) állatkínzás (1) állatmentés (1) applikáció (1) árvíz (2) átverés (2) baleset (18) bank (2) belügyminiszter (2) bevásárlóközpont (3) biztosítás (3) BKK (1) bkk (3) bkv (1) BKV (2) Blikk (1) budapest (9) bűncselekmény (3) bűnözés (2) busz (1) cenzúra (1) corvin (1) csokoládé (1) csőtörés (1) Dunakanyar (1) edigital (1) életmentés (1) elkúrtuk (1) emese (1) erste (1) facebook (1) fényképezés (1) fesztivál (1) Fidesz (1) fidesz (3) film (3) főpolgármester (1) fórum (1) fotó (1) fotózás (2) generali (1) google (2) gps (1) gyilkosság (1) gyújtogatás (1) havariapress (1) helikopter (1) helyesírás (4) híd (1) hídfoglalás (1) hídmászás (1) hídmászó (1) hirdetés (4) hitel (1) hóhelyzet (1) honlap (1) honvédség (1) index (1) ingatlan (1) internet (3) kábbellopás (1) kampány (1) karácsony (1) karambol (2) károkozás (1) katasztrófavédelem (8) kéklámpa (3) kerékpár (1) kgfb (1) kiállítás (1) kika (1) kismama (1) köki (1) koldus (1) kommunikáció (1) kormány (3) közlekedés (7) közszolgálat (2) KRESZ (1) kresz (1) kutya (1) lakás (1) lakásvásárlás (1) lamborghini (4) lánclevél (1) marketing (4) mdf (1) média (31) médiatörvény (4) mentőautó (1) mentőbaleset (1) mentőszolgálat (2) metró (2) miniszter (1) miniszterelnök (3) mobiltelefon (2) motorcsónak (1) mti (1) MTI (3) nav (1) nca (1) netbank (1) nokia (1) nyugdíj (3) okostelefon (1) ombudsman (2) országgyűlés (2) otp (1) OTP (1) parkolás (6) parlament (1) pénz (1) pénzszállítók (1) pénzügyek (1) polgárőrség (2) politika (11) Pomáz (1) porsche (4) posta (1) PTK (2) ptk (2) reklám (4) rendezvény (1) rendőrség (16) repülőtér (1) rtl (1) sajtólista (1) sms (1) SMS (1) spam (2) sportkocsi (2) száguldás (2) szakszervezet (1) szemét (1) szén-monoxid (1) szerződés (1) színész (1) sziréna (1) szobor (1) szolgáltatás (1) táblagép (1) tablet (1) taxi (2) tek (1) Telenor (1) televízió (2) tesco (2) Tesco (2) titkosszolgálat (1) tömegközlekedés (2) tüntetés (3) tűzcsap (1) tűzoltóautó (1) tűzoltóság (17) tűzveszély (1) tűzvonalban (1) tv2 (1) ügyfélkapu (1) ügyfélszolgálat (1) ügyvéd (1) útdíj (1) útépítés (1) utv (1) üzemanyag (1) választások (2) vásárlás (4) videó (1) villamos (1) vízi (1) zavargás (2) zene (1) zmne (1)

Így veszélyeztette a média a robbantó megtalálását

2016.10.20. 22:42 Tűzgolyó

A két fővárosi rendőr súlyos sérülésével járó Teréz körúti robbantás gyanúsítottját elfogta a rendőrség, elég nagy erőket mozgósítottak a sikeres felderítés érdekében.

A médiatartalom-szolgáltatók részére adható tájékoztatás rendjéről szóló 10/2013. (III. 14.) ORFK utasítás szerint a rendőrség kommunikációs szerveinek közlései semmilyen formában, még utalás szintjén sem tartalmazhatnak a rendőrség bűnfelderítési módszereire, eljárásaira vonatkozó adatot. Nem véletlenül.

A média a robbantási ügyben mégis majdnem porig rombolta azt a szálat, ami a gyanúsított megtalálásában eredményre vezetett. Méghozzá a robbanószerkezet távirányítója. A HVG a hírversenyben ugyanis nyilvánosságra hozta, hogy ezt a vonalat vizsgálják a rendőrök, a sajtón meg végigfutott az információ.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem most októberben indította volna rendészeti szakújságíró képzést, de jelentkezők hiányában mégsem tudták megtenni. Pedig egy ilyen képzésen megtaníthatnák az újságíróknak, mi az, amit szabad, és mi az, amit nem szabad megírni, ha nem a bűnözők érdekeit kívánják szolgálni.

Persze mit várjunk olyan újságíróktól, akik a rablás és a lopás között nem tudnak különbséget tenni, és még olyan fogalmakkal sincsenek tisztában, hogy előállítás, őrizetbe vétel, letartóztatás.

4 komment

Címkék: média rendőrség

Megbukott az új PTK a Teréz körúti robbantás kapcsán

2016.09.28. 17:10 Tűzgolyó

"Mobiltelefonjával, fényképezőgépével vagy kamerával készült felvételeit online is átadhatja a rendőrségnek.

Mint ismeretes, a Központi Nyomozó Főügyészség és a rendőrség nagy erőkkel keresi a Teréz körúti robbantás elkövetőjét. Kérjük, hogy amennyiben a birtokában van bármilyen hang- vagy képfelvétel, amely a 2016. szeptember 24-én, késő este bekövetkezett budapesti robbantás körülményeinek felderítését, illetve az elkövető azonosítását segítheti, azt szíveskedjen a nyomozóhatóság rendelkezésére bocsátani.

A felderítő munka támogatására a Belügyminisztérium létrehozott egy internetes oldalt, amelyen egyszerűen és gyorsan – néhány alapvető adat, a pontos helyszín és időpont megadását követően – feltöltheti a felvételét.

Az oldalt a robbantas.bm.gov.hu cím alatt érheti el.

Segítségét előre is köszönjük!"

- így szól az ORFK Kommunikációs Szolgálat felhívása.

A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (új PTK) pedig így:

"2:48. § [A képmáshoz és a hangfelvételhez való jog]

(1) Képmás vagy hangfelvétel elkészítéséhez és felhasználásához az érintett személy hozzájárulása szükséges.

(2) Nincs szükség az érintett hozzájárulására a felvétel elkészítéséhez és az elkészített felvétel felhasználásához tömegfelvétel és nyilvános közéleti szereplésről készült felvétel esetén."

Az új PTK, miszerint már a felvétel elkészítéséhez is engedély kell, már korábban is nagyon nagy ellenérzést váltott ki, legfőképpen a sajtószabadság vonatkozásában. A személyiségi jogok túlzott és értelmetlen védése egy teljesen beteg szabályozást eredményezett.

Most, a Teréz körúti robbantás kapcsán kijelenthetjük, az új PTK megbukott. Vagy legalábbis látható, teljesen értelmetlen, alkalmazhatatlan. Mert ha bárki is betartaná, nem sok érdemi felvétellel lehetne segíteni az ügyészséget, rendőrséget a nyomozásban.

Ideje lenne elgondolkodnia ezen a politikának.

18 komment

Címkék: PTK

Jogszerű extraprofit az ELMŰ-ÉMÁSZ-nál

2016.05.29. 08:20 Tűzgolyó

A számlájuk mellé kaptak egy kis ajándék üzenetet az ELMŰ-ÉSZÁM Zrt. céges ügyfelei.  Közölték, hogy a 2016. évi IX. törvény alapján késedelmes fizetés esetén 2016. május 1-jétől igényt tartanak a behajtási költségátalányra. Ennek összege 40 eurónak megfelelő magyar forint.

elmuemasz.jpg

A törvény vállalkozások, valamint a vállalkozás és szerződő hatóság közötti kereskedelmi ügyletek ellenértékének kiegyenlítéseként teljesített valamennyi fizetésre kiterjed. A jogszabály kereskedelmi ügylet alatt vállalkozások, illetve vállalkozások és szerződő hatóságok között lebonyolított olyan ügyletet érti, amelynek tárgya fizetés ellenében áruk adásvétele vagy szolgáltatások nyújtása. A szerződő hatóság a közbeszerzésekről szóló törvény szerinti ajánlatkérő, akkor is, ha közbeszerzési eljárás lefolytatására nem köteles. A vállalkozás a szerződő hatóságnak nem minősülő, önálló gazdasági vagy szakmai tevékenységet folytató szervezet, még ha az adott tevékenységet egyetlen személy is végzi.

Az áramszámla akár egynapos csúszása esetén is a szolgáltató ezentúl a következő számlán tünteti fel a 40 euró pluszt. 2016. július 1-jéig azonban bevezetési időszakot tart, feltünteti ugyan az összeget, de mégsem tart rá igényt.

A jövőben nagyon fontos lesz a cégeknél odafigyelni az időben fizetésre, különben - egy kis vállalkozásnál - könnyedén megkétszereződhet a havi számla. A postai befizetést választók pedig figyeljenek, nem a feladás időpontja, hanem a bankszámlán való jóváírás számít, az átfutási idő pedig két munkanap.

Az ELMŰ-ÉMÁSZ mindezt a monopóliuma miatt teheti meg. Ha két, normál üzleti kapcsolatban álló cég ezt egymással megtenné, többi bizton nem állnának szóba egymással.

1 komment

Címkék: szolgáltatás

Mit akar az okostelefonom kamerájától a NAV?

2015.08.29. 07:54 Tűzgolyó

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal mobiltelefonos applikációja már jó ideje elérhető a Google Play kínálatában. A NAV-Mobil nevet viselő alkalmazás akár még hasznosnak is mondható, főként az utastájékoztató része, ahol rendkívül fontos információk vannak arról, ha egy adott országba utazunk, mire kell figyelni. De pillanatok alatt lehet egyéni vállalkozókat ellenőrizni, TEÁOR-t lekérdezni, a NAV által kiadott tájékoztatókat elolvasni.

navmobil.jpg

A program telepítéséhez azonban a következő engedélyeket kell megadni: identitás; hely; fotók/médiaelemek/fájlok; kamera; eszközazonosító és hívási információk.

Valaki világosítson már fel, mi szüksége van ezen adatokra az adóhatóságnak? Netán kíváncsiak arra, hogy mire vagyok kíváncsi? Vagyonosodási vizsgálat esetén a mobiltelefonom kameráján keresztül fognak kukkolni engem? Ha írok nekik e-mailt, a tudtom nélkül megy közben egy szelfi is a pozícióm koordinátáival?

Azzal ugye remélem mindenki tisztában van, hogy az internetes kapcsolattal rendelkező mobiltelefonok a mi önkéntesen hordott poloskáink. És aki a világon a legtöbbet tud rólunk, az pedig a Google. Vajon a különböző országok titkosszolgálatai mennyire épültek be a Google-ba, hogy szükség esetén bárkinek elolvashassák a gmailes postafiókját, megnézhessék a Google naptárjában a bejegyzéseket, vagy éppen azt, hogy hol tartózkodik.

48 komment · 1 trackback

Címkék: nav applikáció

BKK és a KRESZ

2015.08.20. 12:12 Tűzgolyó

Ugye mindenki emlékszik arra, amikor Budapesten a még át nem adott füvesített villamospályát egy pótlóbusz felszántotta? Aztán sorra jöttek a hírek hasonló esetekről, és kiderült, a tűzoltók szempontjából sem volt egy épeszű ötlet az újítás.

140906_korosicsomabusz.jpg
Most a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) minderre gyógyírt ad. A szaktudásuknak köszönhetően soha többé nem fognak ráhajtani illetéktelenek a füves pályára.

villamosbehajtani_450.jpg

Nézzük csak meg közelebbről a Szent László térnél kirakott táblát! Mindkét oldalról behajtani tilos, kivéve villamos. Hát persze, a kiegészítő tábla mindenképp kell - gondolták a szakemberek -, nehogy a rend őrei a villamosvezetők megbüntetésével akarják csökkenteni az államadóságot, pontosabban fenntartani a politikusok jólétét.

Csakhogy a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 53. § (1) a) pontja alapján a villamosokra nem vonatkozik a mindkét irányból behajtani tilos tábla, így a kiegészítés teljesen felesleges. Ahogy a tábla nem vonatkozik a megkülönböztető jelzéssel közlekedő járművekre sem, így sokkal inkább ésszerűbb lett volna egy figyelemfelhívás, miszerint csak villamossal járható pályaszakasz.

8 komment

Címkék: kresz villamos bkk

Fizetős út a reptérre

2015.01.02. 10:11 Tűzgolyó

Január 1-jétől az autópályák eddig ingyenesen használható, városokat elkerülő és bevezető szakaszai fizetősek lettek. Természetesen teljes a kormány kommunikációs káosza az új sarccal kapcsolatban.

repterutdij.jpg

Az egyik érdekesség a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre való kijutás. A 2A és 2B terminál autóúton közelíthető meg, a 4-es főút a Vecsés tábla végénél ugyanis autóúttá változik, az pedig az új szabály szerint fizetős. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. által közzétett térkép szerint a 21-es kilométertől fizetős az út, ami a reptéri felüljáró után van, de ez mindössze félretájékoztatás, a repteret tényleg csak fizetős úton lehet megközelíteni, és az ezt jelző táblákat már ki is tették.

A terminálhoz útdíj nélkül így csak az tud kijutni, aki a repülőtér egy másik, szolgálati bejáróját használja, az pedig csak az ott dolgozóknak adatik meg. A többieknek marad az útdíj, a taxi vagy a fapados kijutás, azaz a tömegközlekedés. A reptérnél pedig természetesen azok, akik nem csak ki-beszállás erejéig állnak meg, fizethetik a horror parkolási díjat.

Szólj hozzá!

Címkék: útdíj

Húsevő növények helyett lehúzás

2014.05.31. 12:05 Tűzgolyó

Botrányosra sikeredett a Húsevő Növény Találkozó és Börze Budapesten, az Angyalföldi Gyermek- és Ifjúsági Házban. Rendkívül kis területen bemutatott vagy árult növények, meghirdetett előadások helyett néhány lézengő ember. Ráadásul még a szülőkkel érkező egy év alatti gyermektől is elkérték a 600 forintos belépő árát. Persze ahogy a Rovaremésztő Növény Baráti Társaság plakátján szerepelt, az érdeklődéstől függően a programváltoztatás jogát fenntartják.

husevokiallitas2014.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: budapest kiállítás

süti beállítások módosítása