HTML

Zaftos

Nincs megjeleníthető elem

Ajánló

Friss topikok

Címkék

államfő (1) állás (2) állatkínzás (1) állatmentés (1) applikáció (1) árvíz (2) átverés (2) baleset (18) bank (2) belügyminiszter (2) bevásárlóközpont (3) biztosítás (3) BKK (1) bkk (3) BKV (2) bkv (1) Blikk (1) budapest (9) bűncselekmény (3) bűnözés (2) busz (1) cenzúra (1) corvin (1) csokoládé (1) csőtörés (1) Dunakanyar (1) edigital (1) életmentés (1) elkúrtuk (1) emese (1) erste (1) facebook (1) fényképezés (1) fesztivál (1) fidesz (3) Fidesz (1) film (3) főpolgármester (1) fórum (1) fotó (1) fotózás (2) generali (1) google (2) gps (1) gyilkosság (1) gyújtogatás (1) havariapress (1) helikopter (1) helyesírás (4) híd (1) hídfoglalás (1) hídmászás (1) hídmászó (1) hirdetés (4) hitel (1) hóhelyzet (1) honlap (1) honvédség (1) index (1) ingatlan (1) internet (3) kábbellopás (1) kampány (1) karácsony (1) karambol (2) károkozás (1) katasztrófavédelem (8) kéklámpa (3) kerékpár (1) kgfb (1) kiállítás (1) kika (1) kismama (1) köki (1) koldus (1) kommunikáció (1) kormány (3) közlekedés (7) közszolgálat (2) kresz (1) KRESZ (1) kutya (1) lakás (1) lakásvásárlás (1) lamborghini (4) lánclevél (1) marketing (4) mdf (1) média (31) médiatörvény (4) mentőautó (1) mentőbaleset (1) mentőszolgálat (2) metró (2) miniszter (1) miniszterelnök (3) mobiltelefon (2) motorcsónak (1) MTI (3) mti (1) nav (1) nca (1) netbank (1) nokia (1) nyugdíj (3) okostelefon (1) ombudsman (2) országgyűlés (2) OTP (1) otp (1) parkolás (6) parlament (1) pénz (1) pénzszállítók (1) pénzügyek (1) polgárőrség (2) politika (11) Pomáz (1) porsche (4) posta (1) ptk (2) PTK (2) reklám (4) rendezvény (1) rendőrség (16) repülőtér (1) rtl (1) sajtólista (1) SMS (1) sms (1) spam (2) sportkocsi (2) száguldás (2) szakszervezet (1) szemét (1) szén-monoxid (1) szerződés (1) színész (1) sziréna (1) szobor (1) szolgáltatás (1) táblagép (1) tablet (1) taxi (2) tek (1) Telenor (1) televízió (2) Tesco (2) tesco (2) titkosszolgálat (1) tömegközlekedés (2) tüntetés (3) tűzcsap (1) tűzoltóautó (1) tűzoltóság (17) tűzveszély (1) tűzvonalban (1) tv2 (1) ügyfélkapu (1) ügyfélszolgálat (1) ügyvéd (1) útdíj (1) útépítés (1) utv (1) üzemanyag (1) választások (2) vásárlás (4) videó (1) villamos (1) vízi (1) zavargás (2) zene (1) zmne (1)

Alulképzett vezetők a katasztrófavédelemnél

2013.07.13. 08:13 Tűzgolyó

A márciusi hókáoszban sokan a saját bőrükön tapasztalták meg a katasztrófavédelem vezetőinek alkalmasságát. A katasztrófális teljesítmény talán nem is volt furcsa annak tekintetében, hogy komoly problémák mutatkoznak a szervezet vezetőinek iskolai végzettségében, így alkalmasságában is.

A belügyminiszter irányítása alá tartozó egyes fegyveres szerveknél rendszeresített hivatásos beosztásokról és a betöltésükhöz szükséges követelményekről szóló 65/2011. (XII. 30.) BM rendelet megsértése a katasztrófavédelemnél bevett gyakorlat. Szokták mondani, a fejétől bűzlik a hal, és igen, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgató a végzettségét tekintve nem felel meg a jogszabályi előírásnak. Az OKF honlapján lévő életrajz elég szűkszavúan fogalmaz: Bakondi György jogi egyetemet és katonai főiskolát végzett. A főigazgatónak előírt állami egyetemi végzettség tehát kipipálva, de a szakmai felsőfokú végzettség hiányzik, az ő idejében ugyanis a katonai főiskolán sem a tűzoltósággal, sem a polgári védelemmel kapcsolatos képzés nem folyt. Szakmai körökben mindez óriási felháborodást vált ki, hiszen hogyan vezethet egy ilyen szervezetet olyan ember, aki még az önkéntes tűzoltók 40 órás alaptanfolyamát sem végezte el. Korábban mindez a politika figyelmét is felkeltette, de parlamenti válaszában Pintér Sándor belügyminiszter mindenkit megnyugtatott, Bakondi György minden tekintetben a megfelelő ember, hiszen a területen óriási gyakorlata van. Na persze, a lelkes amatőr, csakhogy ha valaki látott tüzet oltani, az még nem jelenti azt, hogy tűzoltó (apropó, nyugdíjas határőrből egy csapásra tűzoltó tábornok lett). Viszont Orbán Viktor miniszterelnökkel rendkívül jó kapcsolatot ápol, és ez nyilván alkalmassá teszi őt a pozíciójára.

De nem csupán a főigazgató végzettségével vannak problémák, hanem a valódi szakmai vezetésre hivatott megyei katasztrófavédelmi igazgatókéval is. Náluk szintén állami egyetemi, valamint szakirányú felsőfokú végzettséget ír elő a rendelet.

Az alábbiakban a megyei igazgatóságok honlapjain elérhető életrajz alapján világítok rá a hiányosságokra.

A Bács-Kiskun megyei katasztrófavédelmi igazgató jogi végzettségével az egyetemi kitételnek eleget tett, de igazi felsőfokú szakirányú végzettséggel nem rendelkezik, csupán a Katasztrófavédelmi Oktatási Központi tűzoltó átképzőjét végezte el.

A Békés megyei katasztrófavédelmi igazgatónak egyetemi végzettsége nincs, a Kilián György Repülő Műszaki Főiskolán végzett, és a felsőfokú szakirányú végzettséget tűzoltó átképzővel tudta le.

A Fejér megyei katasztrófavédelmi igazgatónak nincs egyetemi végzettsége, csak az Apor Vilmos Főiskolára járt.

A fővárosi katasztrófavédelmi igazgató egyetemi tanulmányaiba 2011-ben kezdett a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem MSc védelmi igazgatás szakán. Talán azóta sikeresen befejezte, ha igen, ideje frissíteni az életrajzát.

A Hajdú-Bihar megyei katasztrófavédelmi igazgató állami egyetemi végzettsége hiányzik, az Ybl Miklós Műszaki Főiskola tűzvédelmi mérnöki szakát végezte el.

A Komárom-Esztergom megyei igazgató egyetemi végzettség hiányában szenved, mivel az Ybl Miklós Műszaki Főiskolán tűzvédelmi mérnökként végzett. Bár cselesen az is fel van tüntetve, hogy a Pécsi Tudományegyetemen okleveles humánszervező diplomát szerzett, ez feltehetőleg csak főiskolai szintű képzés volt.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei katasztrófavédelmi igazgatónál szakirányú felsőfokú végzettség helyett a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ Katasztrófa- és Tűzvédelmi Szervező Szak van feltüntetve.

A Vas megyei katasztrófavédelmi igazgató szakmai felsőfokú végzettsége tűzoltó tiszti átképzővel van kipipálva.

A Veszprém megyei katasztrófavédelmi igazgatónak nincs egyetemi végzettsége, az Ybl Miklós Műszaki Főiskolán tűzvédelmi mérnökként végzett.

A Zala megyei katasztrófavédelmi igazgató szintén csak katonai főiskolát végzett, és csak tűzoltó tiszti átképzővel rendelkezik.

Összességében legalább hat olyan megyei igazgató van, akinek nincs meg a jogszabály által előírt egyetemi végzettsége.

Sajnos az idő kereke visszafordult, a politika a katasztrófavédelmet, a tűzoltóságot is átszőtte, szakmailag lezüllesztette, és valahogy arra a szintre jutottunk, mint a Tanu című filmben.

Frissítés: van kiskapu az egyetemi végzettség alóli kibújásra.

2 komment

Címkék: katasztrófavédelem

A bejegyzés trackback címe:

https://tuzgolyo.blog.hu/api/trackback/id/tr185402735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Világba Kiabálok 2013.07.14. 23:50:42

"Szakmai körökben mindez óriási felháborodást vált ki, hiszen hogyan vezethet egy ilyen szervezetet olyan ember, aki még az önkéntes tűzoltók 40 órás alaptanfolyamát sem végezte el"

Nem hiszem, hogy a 40 órás önkéntes alaptanfolyammal, de akár az alapfokú tűzoltó szakképzéssel többet tudna a tábornok Úr!
Egy gyárnak a vezérigazgatója sem hiszem, hogy tud csiszolni, lakatolni, stb. Nem az a dolga. Épp úgy a katasztrófavédelemnél is: Nem dolga egy főigazgatónak (de még egy igazgatónak sem), hogy tudjon sugarat vagy táplálást szerelni. Tisztában vagyok azzal, hogy egy vonulós tűzoltó szemében csak az a vezető, aki volt vonulós tűzoltó. Csakhogy az új szervezetben nem csak a tűzoltási feladat az egyetlen.A vonulós tűzoltók sem tudnak közúti ADR ellenőrzést vagy piacfelügyeleti ellenőrzést tartani. Mindenkinek megvan a saját maga szakterületek. Egyik sem alacsonyabb prioritású mint a másik.
A tűzoltási szakterület csak az egy szelet a katasztrófavédelem feladatrendszere közül.

Világba Kiabálok 2013.07.14. 23:58:00

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóknak nem kell egyetemi végzettség. Főiskolai végzettség szükséges.
süti beállítások módosítása